Pomidorowa z plasterkami ziemniaków w 25 minut

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • puszka pomidorów bez skóry
  • słoik suszonych pomidorów, ok. 300g
  • 250ml śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:
Pierwszy krok: W garnku w którym przygotowujemy zupę szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy suszone pomidory i chwilę podsmażamy, ok. 5 min. ciągle mieszając.

Drugi krok:
Dodajemy pomidory z puszki i dusimy wszystko na średnim ogniu ok. 10min.

Trzeci krok:
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy w bardzo cienkie talarki i smażymy na oleju roślinnym, do momentu aż ziemniaki zarumienią się, odkładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Czwarty krok:
Zupę blendujemy, dodajemy śmietankę, solimy oraz pieprzymy do smaku i ponownie blendujemy, po to by wszystko dobrze się wymieszało.